Spijsvertering volgens de Chinese geneeswijze
De Maag kan als een kookpot (kachel van het lichaam) worden gezien. De Milt zorgt voor de brandstof ‘Qi’ (vuur) voor het verteringsproces. Er vindt een scheiding plaats tussen een zuiver en een onzuiver deel.
Het zuivere wordt gebruikt voor de aanmaak van bloed en de bevochtiging van de Longen. De Longen zorgen ook voor de bevochtiging van de huid en het zweten. Het Hart produceert het zweet.
Het onzuivere deel wordt afgevoerd naar de darmen, waar de nog overblijvende voedingsstoffen en vloeistoffen worden onttrokken. Het overige wordt door de Dikke Darm als ontlasting uitgescheiden.
De Milt Qi (het vuur) zwakker als er teveel koud voedsel als rauwkost of gekoelde dranken wordt genuttigd.
Belangrijkste symptomen bij een verzwakte Milt functie:
- Vermoeidheid
- Zwakte of zwaar gevoel in de ledematen
- Oedeem
- Bleek gezicht
- Prikkelbaar darm syndroom
- Ontlasting is niet stevig
- Gebrekkige eetlust
- Piekeren
- Slapeloosheid
- Snel blauwe plekken
- Koude handen en voeten
- Slechte adem
- Over- of ondergewicht
De TCM bekijkt alles holistisch, het functionele systeem houd het fysieke, emotionele en mentale aspect in.
De Milt is een van de belangrijkste organen vanuit de TCM gezien. We spreken hier niet alleen over het orgaan de Milt maar over het functionele systeem de Milt.
Als de Milt Qi (energie) verzwakt is, kan deze zijn functies niet voldoende kan uitvoeren en ontstaat er een disbalans in het lichaam. De belangrijkste taak van de milt is vertering, transformatie en transport. Alles wat wij eten wordt door de Milt omgezet in voor ons lichaam bruikbare Energie (Qi) en Bloed.
Als de Miltfuncties verstoord worden kan iemand zich vermoeid voelen, wat dan weer zal leiden tot een slechte eetlust, slechte spijsvertering, opgezette buik en een zwaar gevoel in de ledematen.
De transformerende functie van de Milt is het verwijderen van vocht uit de meridianen en de organen van het lichaam. Koude en teveel vocht kan de Milt beschadigen.
De Milt hoort bij het element Aarde, als er teveel Water bij Aarde komt dan krijg je modder, wordt dit te koud dan wordt het plakkerig, waardoor stagnaties in het lichaam ontstaan.
Door een slechte spijsvertering ontstaat ophoping en vertroebeling. Dit wordt binnen de Chinese geneeskunde Damp genoemd. Damp verspreidt zich over heel het lichaam en kan zich laten zien in o.a. oedeem, overgewicht, loopneus, schimmels, dufheid, en brijige / plakkerige ontlasting, maar ook eczeem en schimmels (bv. kalknagels).
Als damp (vocht) stagneert / opdroogt door bv. interne hitte, verandert damp in flegma (slijm). Dit kan vleesbomen, cysten, tumoren en andere problemen veroorzaken.
Piekeren kan een teken zijn dat Milt die uit balans is. Je blijft de gedachten maar herhalen, je kan ze niet verteren. Een sterke Milt geeft een goede mentale focus en uithoudings-vermogen om langdurig te studeren.
Overige functies van de Milt:
Koude en/of rauwe voeding zijn verkoelend. Het voedsel moet eerst worden verwarmd, voordat het verteerd kan worden. Dit kost extra veel energie, wat het spijsverterings-systeem (de Milt) verzwakt. Onregelmatig eten, lang vasten of gehaast eten kunnen ook de Milt verzwakken.
Het Aarde element (Maag en Milt) kan uit balans worden gebracht en waardoor Damp kan ontstaan door voeding als:
- Melk- en melkproducten
- Overmatig koud en rauw voedsel
- Energetisch koud voedsel
- Suikers: Alle vormen van toegevoegd suiker
- Te veel en/of te vet voedsel
- Tarwe
- Zuidvruchten en citrusvruchten
- Bananen
- Pinda's
- Avocado's
- Alcohol
- Koude drankjes met ijsklontjes.
- Rauwe voeding.
- Varkensvlees en worst.
- Te veel fruit en vruchtensap
Voeding om je Milt te versterken
Welke voeding herstelt het aarde-element?
De kleur van aarde is geel. Veel gele voedingsmiddelen sterken het aarde-element. Daarnaast sterken van nature zoete voedingsmiddelen het aarde-element.
Hieronder volgen aan aantal voedingsmiddelen die het aarde-element versterken:
- Groenten:
- Granen:
- Vlees:
- Vis:
- Olie en Vet:
- Fruit:
- Dranken:
- Peulvruchten:
- Verwarmende kruiden:
- Noten en zaden:
Pompoen, wortel, bataat, alle koolsoorten, venkel, rode biet en vele andere groenten.
Gierst, rijst, maïs, polenta, boekweit, quinoa, spelt, haver
Kip, rundvlees, kalkoen. (kippenbouillon *)
Forel, haring, zalm, makreel, tonijn
Roomboter, olijfolie, sesamolie, beenmerg, kokosolie, reuzel
Seizoensfruit, het liefst als compote.
Heet water, af en toe: granenkoffie, venkelthee, Yogi-thee
Erwten, linzen, kikkererwten, tempé
Komijn, anijs, koriander, kaneel, gember
Kleine hoeveelheden amandel, walnoot, sesam, tahin, pijnboompitten, zonnebloempitten
aaa
* Kippenbouillon te koop bij mij in de praktijk of via : Hot Shot Bone Broth - Een unieke kippenbouillon (kingfisheracupunctuur.nl)
Ontbijt tussen 7 – 9 uur
De energie (Qi) van de spijsverteringorganen zijn tussen 7 en 11 uur in de Maag en Milt het meest optimaal.
Er wordt dan ook wel gezegd: Ontbijt als een Keizer, lunch als koning en diner als een zwerver.
Begin de dag met een verse soep, een omelet (eventueel gevuld met gebakken tomaat, ui en restjes aardappelen of rijst van de dag ervoor), pannenkoeken of rijstepap (Congee).
Kies voeding die afvalstoffen en damp afvoeren (radijs, kardemom, waterkers, gierst, volkorenrijst, zeewier, miso, rettich, peulvruchten (behalve soja en sojaproducten)).
Drink gekookt water. De warmte zorgt ervoor dat de energie blijft stromen en de verteringsprocessen actief blijven.
Bittere voedingsmiddelen drogen de ‘damp’ in het lichaam en zorgen ervoor dat we niet gaan overeten.
Vermijd haastige onregelmatige maaltijden, het overslaan van het ontbijt of onvoldoende ontbijt, eten ’s avonds na 20.00 uur of voeding die met de magnetron is klaargemaakt.